Egy virtuális sétát teszünk pár országba, hogy kiderítsük, milyen ínyencségeket esznek húsvétkor az ott élők.
Akkor utazzunk el virtuálisan Olaszországba és nézzük meg milyen hagyományos desszerteket készítenek a csizmát formáló ország lakói.
A legismertebb a Colomba Pasqualé–a húsvéti kalács, érdekessége, hogy galambformájú a sütemény, de sok helyen galamb formájú sütőtálban is készítik.
A következő hagyományos desszert a pizzelle – a gofrihoz hasonló, de ez az édesség is egy speciális öntöttvas – lemez sütőben készítik.
Tudtad-e hogy?
„Firenzében igencsak különös látványosság kíséri az ünnepet, Húsvét vasárnap ugyanis egy 500 évre visszatekintő hagyomány részeként a Piazza del Duomo-n egy feldíszített ökrösszekér repül a levegőbe, így örvendvén Jézus feltámadásának. A szekéren egy 30 láb magas, nagyjából 9 méteres kosár található. A kocsit egy csapat fehér ökör húzza, melyeket szintén virágfüzérekkel díszítenek fel. A szekeret 150 korabeli jelmezbe öltözött katona kíséri”
Forrás: https://maestra.blog.hu/2014/04/14/husveti_szokasok_olaszorszagban
A bikaviadalokról híres Spanyolország hagyományos húsvéti édessége a torijja – az olivaolajjal készült péksütemény, de itt nem az egész országban készítik, hanem bizonyos országrészekben.
Így párat képekben bemutatok Nektek, hogy az ország régióiban mik a hagyományosnak tartott nyalánkságok :
Tudtad-e, hogy?
„Spanyolország egyik városában kissé különösen ünneplik a húsvétot, nagypéntek előtt kezdődik ugyanis a „Halál tánc”. A helyiek félelmetes csontvázaknak öltöznek be, és az óvári utcákon táncolnak, miközben dobozokban hamut visznek magukkal. A parádé éjfélkor kezdődik és majdnem egész éjszaka tart.”
Forrás: https://gradsubotica.co.rs/husvet-a-vilag-korul/
A ködös Albion (Anglia) –ban a legismertebb húsvéti édesség a hot cross buns – más néven édeskés zsemle egy cukorkereszttel.
Tudtad-e, hogy?
„Nagypéntekhez fűződik a Hot Cross Bun ceremónia, amikor is egyfajta fűszeres húsvéti zsemlét szolgálnak fel. A legenda szerint egy özvegyasszony fia kalandvágyból nekivágott a világnak és előtte arra kérte anyját, hogy nagypéntekre süssön neki Hot Cross Bun-t. A fiú soha nem jött vissza. A szomorú anya, hogy a fia hazataláljon, minden nagypénteken forró zsemlét akasztott ki a ház gerendájára. Amikor meghalt, a háza helyén egy pub nyílt “The Widows Son’s” ahol a zsemléket ma is láthatjuk. Ezek kicsi, enyhén édes élesztős zsemlék mazsolával, ribizlivel és néha apróra vágott cukrozott gyümölccsel készülnek. Sütés előtt egy keresztet rajzolnak a zsemlékre, majd amikor kisült, a keresztet megtöltik citrom ízű cukormázzal.”
Forrás: https://www.angliaikisokos.com/husvet-angliaban/
A Mikulás hazájában Finnországban a húsvéti desszertek közül a legismertebb az úgynevezett mämmi - rozslisztből, rozsmalátából készült édesség, amelyet kevés cukorral megszórva, tejjel vagy tejszínnel nyakon öntve esznek.
Vagy a munamaito- sárga túró: tejből, tojásból, cukorból készített édesség
Tudtatd -e, hogy?
„Húsvéti zenebona - Főleg Kelet- és Közép-Finnországban pásztor hangszerekkel zajongtak: furulyával, szarvból készült tülökkel, kolomppal. Régen a nagyhét elején összeszedték, megtisztogatták pásztor hangszereket. Azt a vizet, amelyben a kolompokat mosták, megitatták az állatokkal, hogy mindig hazataláljanak az erdőből.”
Vegyük sorra legvégül Lengyelországot, mely ország nagy barátságban van a miénkkel. Náluk a húsvéti asztalra kerül az úgynevezett babka- kuglóf mely vaníliás- csokoládés-mandulás ízesítésű valamint szintén nagyon ismert Mazurek – tradicionális lengyel lepény, melyet lekvárral-mogyoróval vagy mandulával, marcipánnal ízesítenek
Babka
Mazurek
Akár egy kis szülői segítséggel el is készíthettek egyet a húsvéti szünet alatt!
Hétfő: ZÁRVA
Kedd - Péntek: 10.00-18.00
Szombat: 8.00-12.00
Vasárnap: ZÁRVA